Holter ECG
Monitorizarea ambulatorie a ritmului cardiac – Holter ECG
Holterul ECG este un mic dispozitiv care permite monitorizarea activitatii inimii timp de 24 ore atat ziua cat si noaptea. Deseori la electrocardiograma efectuta cu ocazia unui consult la medicul cardiolog nu se pot observa toate dereglarile de activitate ale inimii. Este si unul dintre motivele pentru care, in vederea indicarii unui tratament corect, medicul apeleaza la monitorizarea Holter ECG – se efectueaza astfel inregistrarea activitatii electrice a inimii pentru un timp mai indelungat decat in cazul unui ECG simplu (maxim 15 secunde in acest caz).
Monitorizarea Holter ECG este indicata in urmatoarele situatii:
daca ati avut ameteli sau ati lesinat (in acest caz investigatia poate evidentia cu exactitate daca aceste stari au fost provocate de o tulburare de ritm cardiac)
daca ati simtit palpitaii ale inimii (inima va bate prea tare, prea repede sau ati simtit batai neregulate ale inimii)
Procedura monitorizarii Holter ECG este foarte simpla: se infasoara in jurul taliei o centura cu un dispoziti mic si silentios de la care pornesc 5 electrozi ce se monteaza pe corp – au rolul de a monitoriza toate schimbarile inimii ce au loc pe parcursul acitivitatilor cotidiene. Aparatul va fi purtat 24 sau 28 ore in functie de necesitate. Nu va atingeti de el, singura conditie este sa va petreceti ziua cum o faceti de obicei. Este foarte important sa pastrati monitorul uscat, nu faceti baie sau dus pana cand aparatul nu este scos. De asemenea nu deconectati electrozii – acest lucru, va duce la intreruperea inregistarii. In cadrul serviciului nostru monitorizarea Holter ECG se efectueaza cu un aparat apartinand companiei BTL.
Dupa terminarea perioadei de monitorizare se scoate dispozitivul si se efectueaza prelucrarea datelor pe baza unui program complex.
Acest tip de investigatie este cea mai indicata pentru a diagnostica:
-aritmiile si boala cardiaca ischemica silentioasa adica cea care nu are simptome concludente;
-evaluarea aritmiilor supraventriculare si ventriculare;
-modificari ale ritmului sinusal;
-determinarea functiei pacemakerului;
-determinarea eficientei tratamentului antiaritmic;
-evaluarea durerii toracice;
-verificarea activitatii inimii dupa un infarct miocardic.
Instalarea unui Holter ECG nu necesita pregatire speciala. Este nevoie ca in ziua in care va prezentati pentru monitorizarea Holter ECG sa purtati haine lejere – o camasa sau o bluza cu nasturi in fata, mai larga.
In cazul in care urmati o anumita medicatie de uz cardiologic nu trebuie sa o intrerupeti. De asemenea este obligatoriu sa aveti mereu la indemana un carnetel sau o foaie de hartie pe care sa notati ora la care ati simtit diverse simptome (ameteli, palpitatii, tulburari de vedere, durere, discomfort toracic, etc.) pe care o veti preda medicului pentru a putea face o evaluare complete a monitorizarii Holter ECG (semnificatia fiecarei perioade simptomatice – daca aceasta se insoteste sau nu de modificari in activitatea inimii si deci implicit in tarseul ECG – tulburari de ritm, coducere sau modificari ECG de tip ischemic).