Test de efort
Testul de efort – electrocardiograma de efort
Testul de efort este o investigatie care are drept scop precizarea modului de reactie a inimii la efort. Investigatia evidentiaza bataile inimii, tensiunea arterial dar si fluxul de sange care ajunge inima in timpul efortului fizic. Astfel, anumite afectiuni cardiac sunt mult mai usor de depistat.
Investigatia este nedureroasa, neinvaziva si usor de efectuat. Pacientului i se monteaza electrozii pe piept – ca si la ECG de repaus si apoi este rugat sa urce pe bicicleta ergometrica. Aceasta este asemanatoare celor din salile de fitness doar ca se inregistreaza orice activitate a inimii in timpul efortului.
Testul de efort este indicat pentru a depisata existenta sau absenta cardiopatiei ischemice dar si a gradului de severitate a acesteia. Investigatia este eficienta pentru a evalua anumite tulburari ale ritmului cardiac. Intrucat se insoteste de un consum crescut de oxigen la nivelul miocardului testul de efort poate diagnostica si prezenta unor leziuni coronariene ce nu sunt insotite de modificari pe electrocardiograma de repaus.
Testul de efort se poate efectua in orice moment al zilei, fara o pregatire prealabila. Totusi inainte de efectuarea investigatiei cel putin cu o ora se recomanda sa nu mancati, sa nu beti cafea si sa nu fumati. Daca suferiti de o boala cardiaca si urmati tratament medicamentos nu e necesar sa intrerupeti medicatia in ziua investigatiei. Inainte de a va prezenta la investigatie sa imbracati haine lejere si sa va luati incaltaminte comoda asemenea celor din timpul activitatilor sportive.
Testul de efort este necesar daca simtiti macar unul din urmatoarele simptome:
– durere toracica;
– dificultate in respiratie;
– palpitatii ale inimii;
– ameteli in timpul efortului fizic.
Daca ati fost diagnosticat cu boala cardiaca ischemica sau cu infarct miocardic aveti nevoie de testul de efort pentru:
– a determina daca puteti tolera exercitiile fizice;
– a evalua necesitatea efectuarii angioplastiei sau a bypasului aorto-coronarian;
– a evalua eficacitatea tratamentului efectuat.
Procedura se efectueaza doar la recomandarea medicului cardiolog, dupa o prealabila consultatie intrucat investigatia este contraindicate in cazul in care suferiti de una din urmatoarele afectiuni:
– angina pectorala instabila;
– infarct miocardic acut;
– stenoza aortic stransa;
– anemie;
– infectii acute;
– hipertensiune arteriala severa si necontrolata teapeutic.