Ecografie vasculara

Ecografia Doppler de carotide
     Examenul ecografic complet al arterelor carotide include atat examinarea bidimensionala cat si examinarea Doppler pulsatil si color.
     Examinarea bidimensionala vizializeaza peretii arterelor carotide si subclavii putand oferi astfel date asupra existentei placilor de aterom, a trombilor intravasculari, a faldurilor de disectie, etc.. In cazul existentei acestora se pot evalua dimensiunile sau aspectul diverselor conditii patologice.
     Examinarea Doppler furnizeaza date legate de viteza de curgere la nivelul vaselor si permite evaluarea severitatii leziunilor aterosclerotice (stenoze, ocluzii). Metoda este neinvaziva, nu are nici un risc pentru pacient, poate fi repetata ori de cate ori e necesar, in orice moment al zilei si nu necesita pregatire speciala.
     Ecografia Doppler carotidiana permire vizualizarea arterelor carotide si subclavii furnizand astfel un diagnostic de acuitate a stenozelor carotidiene, a accidentului vascular cerebral ischemic produs prin ocluzia arterelor carotide sau permite urmarirea pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala carotidiana sau o dilatare transluminala cu balon cu sau fara montare de stent. Este de asemenea o metoda extreme de utila la pacientii cu risc cardiovascular crescut pentru screening in vederea depistarii eventualelor ingrosari ale intimei, calculul indicelui IMT (intima media thickness) evidentierea placilor de aterom si evaluarea riscului de accident vascular cerebral.

Inchide