Holter TA

Monitorizarea  Holter TA
     Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale cu ajutorul apartului numit Holter TA permite masurarea tensiunii arteriale timp de 24 sau 48 de ore pe  timp de zi si de nopate la intervale regulate.
     Investigatia ofera medicului informatii pretioase despre valorile tensiunii arteriale ale pacientului si in ce imprejurari aceasta fluctueaza. Monitorizarea Holter TA permite cunoasterea cu exactitate maxima a procentului de timp in care valorile tensiunii arteriale sistolice si diastolice sunt peste limita.
     Monitorizarea Holter TA este indicata in primul rand pentru diagnosticarea si evaluarea severitatii hipertensiunii deseori valorile tensiunii arteriale depasesc, in anumite momente ale zilei, cifrele considerate ca fiind normale. Aceste fluctuatii nu pot fi surprinse la spital in timpul consultatiei efectuate de catre medicul cardiolog.
     Monitorizarea Holter TA permite medicului sa faca diferenta dintre hipertensiunea propriu-zisa si cea de “halat alb” – multor persoane, atunci cand vad un doctor sau o asistenta medicala ce efectueaza determinarea tensiunii arteriale li se ridica brusc tensiunea.      Aceasta reprezinta hipertensiunea de halat alb si nu necesita terapie medicamentoasa.
     Nu trebuie uitat nici faptul ca initial hipertensiunea arteriala poate fi o boala asimptomatica, monitorizarea Holter TA fiind o investigatie utila in aceste cazuri.
     In serviciul nostru monitorizarea  Holter TA se efectueaza cu ajutorul unui aparat mic, silentios produs de compania BTL. Acesta are atasat  o manseta care se pozitioneaza pe brat, iar aparatul este plasat int-o borseta cu doua curele – una se trece dupa gatul pacientului, iar cealalta se leaga pe talia acestuia.
     IMPORTANT!
     1. Dupa montarea aparatului, in momentul in care manseta se umfla tineti bratul intins pe langa corp pentru ca datele inregistrate sa fie cele corecte.
     2. Notati intr-un carnet ce tip de activitati ati avut in ziua monitorizarii si ora desfasurarii lor.
     Aparatul se poarta 24 sau 48 de ore. Dupa acest interval reveniti la cabinetul medical iar informatiile vor fi descarcate de catre medic pe calculator pentru a fi ulterior analizate. Rezultatele investigatiei va vor fi puse la dispozitie in aceeasi zi.
Monitorizarea tensiunii arteriale timp de 24 ore este recomandata in urmatoarele situatii:
     – tensiune arteriala crescuta si medicul trebuie sa decida ce tip de tratament va este potrivit;
     – daca exista diferenta mare intre tensiunea arteriala masurata la domiciliu si cea masurata la cabinet;
     – pentru a evalua eficacitatea tratamentului antihipertensiv;
     – daca in timpul tratamentului antihipertensiv ati avut ameteli sau stari de lesin;
     – daca sunteti gravida si ati fost diagnosticata cu hipertensiune arteriala;
     – pentru a diagnostica hipotensiunea ortostatica (valori tensionale reduse la ridicarea in picioare sau la schimbarea pozitiei corpului la pacientii cu ameteli).
     Monitorizarea tensiunii arteriale prin Holter TA nu necesita o pregatire deosebita – investigatia se poate efectua in orice moment al zilei iar bolnavul nu trebuie sa isi intrerupa tratamentul antihipertensiv, asta in cazul in care urmeaza un asemenea tratament.

Inchide